keskiviikko 11. elokuuta 2010

Rhodoksen piiritykset

Jatketaan vielä Rhodoksesta. Johanniitat valtasivat saaren bysanttilaisilta käyttääkseen sitä tukikohtana Egyptin mamelukkeja vastaan. Kovimmaksi vastustajaksi nousivat kuitenkin Vähään-Aasian asettuneet osmanniturkkilaiset (ottomaanit), joiden ensimmäiset yritykset Rhodoksen valloittamiseksi tapahtuivat 1400-luvun alussa. Todella eeppisiksi muodostuivat kuitenkin vuosien 1480 ja 1522 piiritykset, joista jälkimmäisen seurauksena ristiritarit joutuivatkin sitten etsimään uuden tukikohdan.

Piiritykset sattuivat asekehityksen suureen taitekohtaan. Vuonna 1480 Rhodoksen kaupungin linnoitteet olivat vielä keskiaikaista perua, mutta tuliaseet olivat jo nousseet piiritystilanteissa määräävään asemaan. Heittokoneet olivat itse asiassa jo niin menneen talven lumia, että piiritettyjen joukossa enää vain baskimerimies nimeltään Juan Aniboa osasi sellaisen rakentaa. Kyseessä oli vastapainoperiaatteella toimiva trebuchet, samanlainen kuin kuvassa komeileva joka tällä hetkellä löytyy Kuralan kylämäestä. Näillä laitteilla oli usein lempinimi, ja Rhodoksen heittokone sai nimekseen "Pakkovero" ("tribuutti"), ehkä siksi että turkkilaiset olivat vaatineet pakkoveroa alistumisen merkiksi. Valitettavasti ei tiedetä saivatko johanniitat sillä mitään aikaan.

Ankarien taistelujen jälkeen ottomaanit sillä kertaa torjuttiin, ja pian sen jälkeen linnoitusta modernisoitiin. Rhodos oli yksi ensimmäisiä paikkoja, joka sai suojakseen renessanssin kehittämän puolustusjärjestelmän, trace italiennen, bastioneineen, kurtiineineen, kaponieereineen (!), tenaljeineen jne. Uuden ajan alun "tykistölinnoitus" (artillery fortress) oli syntynyt. Suomessa tätä puolustusarkkitehtuuria edustaa parhaiten Suomenlinna.

Kaikista parannuksista huolimatta turkkilaisten tullessa seuraava kerran oli heillä niin musertava ylivoima niin tykeissä kuin miehissä että varuskunnan oli lopultava antauduttava. Johanniitat joutuivat lähtemään ja saivat vasta vuonna 1530 uuden tukikohdan, Maltan saaren, keisari Kaarle V:ltä. Sinnekin ottomaanit hyökkäsivät 1565, mutta sillä kertaa heidät torjuttiin.


Ja jotain ihan muuta. Blogisteilla on tiemmä tapana linkittää muihin blogeihin. Got Medieval kertoo hauskasti miksi kirjat ovat sen kokoisia kuin ovat. No sehän johtuu tietysti lampaista!

2 kommenttia:

Salme kirjoitti...

Kaponieerin lisäksi olisit saanut selittää nuo termit. Ei kai vieläkään ole liian myöhäistä.

Kari Hintsala kirjoitti...

Asia korjattu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...