maanantai 18. heinäkuuta 2011

Jorvik - viikinkien York


Viikingit valloittivat aikoinaan suuren osan Englantia ja tuo alue tunnettiin nimellä Danelaw.Yorkin kaupunki oli alueen tärkeimpiä keskuksi, mikä kävi ilmi viimeistään vuosina 1976-81 kaupungin keskustassa suoritetuissa arkeologisissa kaivauksissa. Paikalle avattiin 1984 Jorvik Viking Centre, joka on tullut tunnetuksi edelläkävijänä näyttelytekniikan alueella.

Näyttelyn pääosan muodostaa ennallistus tuhannen vuoden takaisesta Jorvikista rakennuksineen ja ihmisineen, joina toimivat erittäin realistisesti toteutetut liikkuvat vahanuket. Tämän suuren dioraaman sisällä liikutaan kuuden hengen vaunuissa, joiden istuinten selustasta voi kuunnella selostuksen englanniksi ja muutamalla muullakin suuremmalla kielellä. Tässä vain muutama kuva kierroksen varrelta.






Jotkut hahmot myös vastaavat opastusäänen kysymyksiin muinaisskandinaaviksi (Old Norse). Muusta äänimaailmasta näyte tässä (lisää videoita voi etsiä Youtubesta).


Onneksi hajuefektit eivät tallenteessa ole mukana.

Jorvikissa on myös perinteisempää näyttelytilaa, mutta sinnekin on keksitty kaikkea mielenkiintoista, mm. luotu lasiin heijastuvan valon vaihtelulla vaihtuva näkymä aitojen artefaktien jäänteistä ja myös niiden ennallistetuista "käyttäjistä", eri alojen käsityöläisistä. Pahoitteluni, sen tallentamiseen ei kamerani yltänyt, mutta samaan efektiin voi tutustua myös Tukholman keskiaikamuseossa.

Vähän matkan päässä on entiseen kirkkoon (Yorkin keskustassa on pieniä kirkkoja vaikka miten paljon) sijoitettu DIG, lapsille suunnattu arkeologiakeskus. Se käsittelee toki muutakin kuin viikinkiaikaa.



Teknisiä ideoita on riittänyt, mm. esineiden keskelle heijastettuja kulkevia ja luennoivia miniatyyritutkijoita. Myös tämä idea on muistaakseni lainattu Tukholmaan.




Oli myös paljon "maaperää" jota kaivella ja josta ilmeisesti löytyikin kaikenlaista.


Stratigrafian havainnollistamisessa oli otettu huomioon myös uusimmat kerrostumat.


Palataan vielä hetkeksi viikinkeihin. Heiltä jäi Yorkshiren Ousejokeen miekka, joka nyt on esillä Yorkshiren museossa ja tunnetaan nimellä Cawoodin miekka.


Melko oudot väistintangot viikinkimiekaksi, mikä heijastanee sen myöhäistä valmistusaikaa.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...