keskiviikko 20. heinäkuuta 2011

Yorkin keskiaikaiset kaupunginmuurit


Yorkin kaupunginmuurit ovat pisimmät Englannissa nykyaikaan asti säilyneet, pituudeltaan 3 km luokkaa. Kun ylläolevaa, jäljellä olevia muurinosia kuvaavaa karttaa vertaa vaikkapa karttaan täällä, huomaa muurien kadonneen Museopuutarhojen luota luoteisosasta sekä linnan paikalta Ouse- ja Fossejokien yhtymäkohdasta. Idässä ssa on ilmeisesti aina ollut aukko, koska kaupunkia suojasi siltä puolen laaja järvi, Kuninkaan kalalampi.

Kaupunkiin mennään portista, sellainen oli heti hotellimme vieressä ja nimeltään Monk Bar.


Hieman keskikohdan alapuolella molemmin puolin olevat ovet ovat johtaneet nyttemmin purettuun etuvarustukseen eli barbicaniin. Portissa on myös ainoana Yorkissa säilynyt pudotettava ristikkoportti eli portcullis, kuten tästä voi nähdä.


Ristikkoporttihan on rakenne, jota elokuvantekijät rakastavat. Melkeinpä kaikissa keskiaikaiseen linnaan sijoittuvissa elokuvissa sankari ehtii kierähtää sellaisen alta juuri ja juuri ennen kuin piikit kolahtavat maahan. Tällaisen aukon voi nähdä Turun linnankin päälinnan sisäänkäynnissä, ilman portcullista vain.

Tornissa sijaitsee myös Richard III:n museo, joka harmi kyllä jäi näkemättä koska aina olin siellä joko liian aikaisin tai liian myöhään.


Monk Bar hieman kauempaa kaakosta.


Muureilla kulkeva ampumatasanne oli siistissä kunnossa ja kaupunginpuolelta aidalla suojattu.


Muurin sakarat olivat varsin simppeliä tyyppiä.


Torni tai pikemminkin ulkonema sivustatulta varten, tosin muurin suuntaan antava ampuma-aukko puuttuu (?).


Kurkistus ulkopuolelle. Tietämäni mukaan muurien suojaksi kasattiin maavalli suojaksi tykistöltä Englannin sisällissodan aikana 1640-luvulla. Osittain siksikö muuri vaikuttaa varsin matalalta?



Mutta takaisin Monk Barille. Tornista luoteeseen kulkevalle osuudelle pääsi tätä kautta. Näkymä portin läpi on muurien ulkopuolelle.


Ampumakäytävän pintaan on upotettu laattoja aiempien rakenteiden muistoksi.


Muureihin taas on upotettu laattoja 1800-luvun entisöintien muistoksi. Tässä näyttää pormestari kustantaneen restauroinnin.


Miten uskollista lienee viktoriaaninen rakennusentisöinti ollut? Varsin romanttisen näköisiä rakenteita muureilta nykymuodossaan löytyy.



Romantiikasta puheen ollen muurien pohjoisin torni on nimetty Robin Hoodin mukaan! Nämä kaksi näkymää muurien ulkosivuille ovat sieltä. Tässä osassa näyttää tarvitun ylimääräisiä tukirakenteita.




Tässä tuo Robin Hoodin torni hieman kauempaa. Kävelijöitä muureilla riitti.


Täältä oli myös hyvät näkymät York Minsteriin ja sen pohjoispuoliseen puutarhaan, Deanery Gardens.




Reitti päättyi Bootham Barin porttiin...


...jossa laatta kertoi paikan olleen porttina jo roomalaisten aikaan.


Ja itse asiassa kun katsoo vaikkapa tätä kartttaa, näyttäisi tuo Yorkin muurien pohjoiskulma seuraavan melko tarkoin Eboracumin legioonalinnakkeen pohjoisinta neljännestä.

1 kommentti:

Eva Ahl-Waris kirjoitti...

Loistava juttu ja upeita kuvia!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...