maanantai 20. elokuuta 2012

Aamukävely Tuileries'n puistoon

Heti aamusta hurautettiin Champs-Élysées – Clemenceaun metroasemalle ja noustiin etsimään Théâtre du Rond-Pointia, jonka takaovista piti matkaoppaan mukaan löytymän Napoleonin sotaretkistä kertovia laattoja. 


Vaan eipä löytynyt vaikka koko rondelli kierrettiin, olisiko Kaupunkikirjojen Pariisi erehtynyt? Vaan mitäpä tuota suremaaan. Miellyttävän ei-vielä-kuumassa aamussa ohitettiin Grand Palais...


...sitä vastapäätä oleva Petit Palais, molemmat vuoden 1900 maailmannäyttelyä varten rakennettuja.



Välistä, Avenue Winston Churchilliä pitkin, häämöttää Napoleonin hautakirkon, Les Invalidesin, kullattu kupoli.


Suurmiehiä on tiuhassa, tässä Ranskan pääministeri Versaillesin rauhan aikoihin, "Tiikeri" Clémenceau, sotaisissa vetimissään.



Ranskan kansallispäivä (14.7.) oli tuolloin takana, ja Champs-Élyséen varrelle paraatia varten rakennettuja katsomoja oltiin vasta purkamassa. Olisi hauska päästä sitä joskus seuraamaan, Ranskahan on vielä omasta mielestään suurvalta, joskin sen ainoa ilmenemismuoto on enää tuo "Bastiljin päivän" paraati.



Place de la Concorde ja  spektaakkelimainen näkymä Riemukaaren suuntaan.



Aukiolla käytiin jo ekalla matkalla, mutta vasta nyt onnistui kuvata sen päänähtävyys, Luxorin obeliski.



Sillä välin oli ehditty käydä paikalla, josta se oli peräisin, Egyptin Luxorissa, jossa sen kaksoissisar edelleen nökötti Egyptin auringon alla.



Aukion nimi on vaihdellut Ranskan historian mukaan, aikoinaan Ludvig XV:n aukio, sitten Vallankumouksen aukio ja nyttemin siis Yksimielisyyden aukio. Verisimmän aikansa aukio koki vallankumouksen melskeissä, jolloin maineikas giljotiini sivalsi siellä kauloja poikki, myös kuninkaan ja kuningattaren kuten muistolaatta maassa kertoi.



Nämä olivat vain matkan varren nähtävyyksiä, olimme menossa Tuileries'n puistoon.



Portilla oli selkeä kartta alueesta.



Puiston oli laittanut alulle jo Katariina de'Medici, mutta varsinaisesti sen loi tämä mies, André Le Nôtre, Versaillesin ja monien muidenkin palatsipuutarhojen suunnittelija.



Muistolaatan oli saanut myös ensimmäinen ilmaa kevyemmällä kaasulla tehty lentomatka (Montgolfierien alus oli kuumailmapallo).




Puiston koristuksena on kaikenmoisia vanhojen patsaiden kopioita...



...mutta onpa myös modernimpaa taidetta.



Tuoleja oli tutkimustemme mukaan kolmenlaisia, käsinojallisia, käsinojattomia ja lepolasseja. Viimeksimainittua testataan tässä.



Vesi-idylli sorsille ja puluille.



Puiston kahvilat olivat vasta aukeamassa.



Näkymiä joenpuoleiselta terassilta (muuta puistoa korkeammalta osalta).




Luomunurmikonhoitoa.



Tiikeri jo mainittiin, tässä tiikeritär (tigresse) tuomassa ruokaa pennuilleen.



Jardin de Tuileries päättyy Place du Carrouselille. Nimi on ajalta jolloin "karuselli" tarkoitti ratsuväen harjoituksia tai paraateja. Sen keskellä oleva riemukaari olikin jo vanha tuttu. Edessä aukeava Louvre skipattiin tällä kertaa.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...