sunnuntai 5. elokuuta 2012

Capitolium

Capitoliumin teemaa jatkaen muutama kesäinen kuva sieltä kahden vuoden takaa. Lännestä kukkulalle nousevat Michelangelon suunnittelemat portaat tai pikemminkin luiska, cordonata. Ylhäällä odottavat dioskuurien, Kastorin ja Polluxin, veistokset.


Ratsumiesveljekset takakulmasta. Viktor Emanuel II:n "kermakakku" on ihan vieressä.


Piazza del Campidoglion perällä on Rooman kaupungintalo, Palazzo Senatorio, edelleen politiikan keskus, ja jokin mielenosoitus oli silloinkin menossa ja liput liehuivat.


Kuvassa myös Marcus Aureliuksen ratsastajapatsaan kopio sekä taustalla joenjumalat Niili ja Tiber/Tigris (jälkimmäisen attribuutio epävarma, mutta aina nämä jokijumalat ovat kelteisillään makailevia partaisia äijiä).

Oikeassa reunassa näkyy hieman Palazzo dei Conservatoria, sitä vastapäätä on Palazzo Nuovo:


Kummatkin ovat museoita, niitä yhdistää aukion alta kulkeva käytävä, ja sisäänkäynti on ensinmainitusta. Kokoelmat ovat maailmankuuluja, tässä muutama hitti.

Marforio, jokijumala hänkin, tai sitten valtameren (Okeanus) henkilöitymä.


Vastapainoksi naisellista suloutta, Capitoliumin Venus (vrt. Afrodite/Venus-lukijakysely)


Kuoleva gallialainen, aina yhtä vaikuttava. Galleilla oli tapana sukia hiukset pystyyn kalkkivedellä ennen taistelua, siitä hiusten sojotus. He myös taistelivat joskus alasti, niin roomalaiset ainakin uskoivat, vaikka Asterixissa sitä ei nähdäkään. Kaulassa soturilla on torque. Roomalaiset omaksuivat nuo kaularenkaat (miniatyyrikoossa) sotilaidensa kunniamerkeiksi, joita kannettiin haarniskan rinnuksessa.



Yksityiskohta sarkofagista, villisikaa tökätään keihäällä. 


Leonard Barkanin mukaan sarkofagit olivat suurin yksittäinen taideteosten ryhmä, joka halki keskiajan ja renessanssin oli jälkipolvien nähtävissä. Roomalaisten siirryttyä ruumishautaukseen joskus keisariajan alussa (muistattehan että vielä Julius Caesar poltettiin) vainajia varten valmistettiin valtavat määrät näitä kiviarkkuja. Paljon niitä on edelleen Rooman museoissa, ja myös maakunnissa kuten Antalyassa näimme.

Lopuksi vielä tuntematon sotilas, myöhäisantiikista kaiketi, kun on hänellä jo pitkät housut jalassaan.


Pelkästään taiteen perusteella voisi uskoa että vaatteet keksittiin kunnolla vasta keskiajalle tultaessa, sen verran kevyissä hepenissä antiikin aikana pyörittiin. :-)

1 kommentti:

Hurmioitunut kirjoitti...

Kiitos mielenkiintoisesta Rooman kurkistuksesta. :) Ja todellakin, tuntuu että vaatteita ei järin antiikin aikaan ollut kun kaikki veistokset ovat alastomia tai ohuen kankaan peitossa :P Noh, mutta niinhän se ihmiskehon kauneus tuli parhaiten esiin. Ja ne lihakset.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...