torstai 24. tammikuuta 2013

Maltan sotamuseo

Pyhän Elmon linnoituksen alueella on Kansallinen sotamuseo (National War Museum), joka keskittyy ensimmäiseen ja varsinkin toiseen maailmansotaan, jolloin brittien sotilastukikohtana toiminut saari oli ankarien pommitusten kohteena. Akselivaltojen suunnitelmaa vallata Malta (Operaatio Herkules) ei kuitenkaan koskaan yritetty.

Kuten sanottu, myös ensimmäinen maailmansota käsitellään lyhyesti. Katossa Saksan keisarillisen laivaston sotalippu, jollainen muuten löytyy myös Turun museokeskuksen kokoelmista.



Italian julistaessa sodan saarella oli vain neljä Gloster Gladiator -hävittäjää. Kolme niistä saivat nimet Usko, Toivo ja Rakkaus, neljäs oli reservissä. Vuoden 1941 tammikuussa oli jäljellä oli enää tämä, Usko eli Faith, ja vaikka sekin sai lopulta siipeensä, on koneen runko säilynyt muistona sotavuosista.


Lentäjien asuja, oikealla Luftwaffen asepuku.


Brittien maavoimien


...ja laivaston sotilaspukuja.


Brittikypäröitä joka lähtöön.


Kenttälääkintä ja sotasairaalat.


Sotilasajoneuvoille kehitettiin Maltalla aivan uniikki naamiointimaalaus, rubble wall camouflage, jonka esikuvana olivat saaren kiviaidat ja rakennukset. Sen saivat pintaansa kuorma autot


...tykit (tässä Boforsin 40 mm ilmatorjuntatykki)


...ja moottoripyörät, niin sivuvaunulliset (Norton)


...kuin sivuvaunuttomat (Matchless).


Myös kypärät saivat tämän "kamon" pintaansa!


Vastustajan vermeet olivat saalista muualta Välimeren sotanäyttämöltä. Tässä näytteitä Pohjois-Afrikassa taistelleiden italialaisten ja saksalaisten sotilaspuvuista.


Saksalainen 37 mm panssarintorjuntatykki PaK 35/36.


Tässä toisesta kulmasta. Takana 47 mm pst-tykki Cannone da 47/32 M1935, itävaltalainen malli, jota valmistettiin lisenssillä Italiassa.


Italialaistykki on saalista sodan alusta. Teksti kertoi, että 96 kpl näitä modifioitiin vuonna 1942 Aleksandriassa ja lähetettiin vahvistuksina Maltan puolustajille. Saksalaistykki jäi liittoutuneiden käsiin Afrikan taisteluiden loputtua 1943.

Italialainen 75 mm kenttätykki Cannone da 75/27 M1911 oli jäänyt 51. Ylämaan divsioonan sotasaaliiksi Sisilian maihinnousun yhteydessä syksyllä 1943. Ja kas, samanlaisen olin nähnyt aikaisemmin Gardajärven rannalla Desenzanossa.


Akselivaltojen kalustoa päätyi Maltalle tietysti myös alasammuttuna. Siitä oli näytteillä Ju-87 Stukan moottori


...ja siivenkappaleita kattoon ripustettuna.


Jeepit tulivat Välimerelle amerikkalaisten mukana. Vitriinissä brittikommando ja aiemmin mainitun skottidivisioonan sotilas.


Olipa esillä suoranaisia kuriositeettejakin, kuten Eisenhowerin kävelykeppi


...ja Kuninkaallliseen laivastoon kuuluneen Charles Parisin autonrenkaista tehdyt sandaalit hänen sotavankeusajaltaan Japanissa 1942-45.


Museon kuuluisin esine olisi kai ollut se Yrjönristi, jonka kuningas Yrjö VI myönsi maltalaisille heidän sodassa osoittamastaan sankaruudesta, ja joka on kuvattuna Maltan lippuunkin. Mutta sen tietysti missasin. :-)

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...