keskiviikko 19. helmikuuta 2014

Ilmojen ritarit

Ospreyn Duel-sarjasta on ollut ennenkin puhe, se jakautuu sotakoneiden esittelyyn maalla, merellä ja ilmassa. Siinä missä keskimmäisessä kategoriassa vanhimmat kaksintaistelut ovat 1700-luvulta, alkavat ne kahdessa muussa vasta ensimmäisestä maailmansodasta.

Suuren sodan ilmataisteluista on jo puolisen tusinaa julkaisua, uusimpana tämä englantilainen FE 2 b/d vastaan saksalaiset Albatrossin varhaisemmat mallit vuosina 1916-17. Royal Aircraft Factoryn valmistama F.E.2 olikin aika veikeä laite. Koska sodan alussa ei vielä osattu synkronoida konekiväärin tulitusta potkurin lapojen pyörimiseen niin että ampuminen potkurin läpi olisi ollut mahdollista (se onnistui ensimmäisenä saksalaisilta), ratkaistiin ongelma rakentamalla "pusher"-tyyppisiä konelta, ts. potkuri oli rungon takana ja "työnsi" konetta eteenpäin. FE2:ssa oli lentäjän lisäksi vielä tähystäjä, joka istui koneen etuosan kaukalossa aseistautuneena kahdella konekiväärillä, ja tarvittaessa nousi seisomaan (!) ampuakseen takimmaisella aseella takaa hyökkääviä koneita.

Sodanaikainen filmi FE2:n valmistautumisesta lentoon.




Uudessa Seelannissa on valmistettu pari lentokelpoista kopiota, tässä niiden lentelyä:



Kirjan merkillisin yksityiskohta on kertomus Punaisen paronin, Manfred von Richthofenin, haavoittumisesta ilmataistelussa 6. kesäkuuta 1917. Oli ainakin periaatteessa mahdollista että paronin takaraivoa viistänyt kuula ammuttiin FE2:sta, joten tekijä omistaa kirjasta sivukaupalla tapahtuman ballistisille ja lääketieteellisille pohdiskeluille, lähteinään lääkärien raportit, valokuvat jne. Toki uhri oli kuuluisa, jo tuolloin, mutta jotenkin tuntuu mopo karanneen käsistä kun näin tarkasti ruvetaan ruotimaan yhtä haavoittumista sodassa, jossa kuoli ja haavoittui miljoonia sotilaita.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...