perjantai 5. joulukuuta 2014

Mongolit vyöryvät Eurooppaan

Mongolivalloituksia käsittelevän strategiapelin kyytipojaksi yksi aikakautta käsittelevä historiateos, James Chambersin The Devil's Horsemen: The Mongol Invasion of Europe.

Mongolit joutuivat tekemisiin eurooppalaisten kanssa ensimmäisen kerran taisteltuaan tiensä Kaukasusvuorten yli etelästä käsin ja saavuttuaan Mustanmeren rannoille vuonna 1222. Siellä heidän kenraalinsa Subutai kohtasi venetsialaisia kauppiaita, joiden kanssa syntyi pian yhteisymmärrys: venetsialaiset vakoilisivat mongolien hyväksi toimittaen tietoja länsimaiden taloudellisesta mahdista ja armeijoiden liikkeistä, vastapalveluksena mongolit tuhoaisivat valtaamillaan alueilla kilpailijoiden kauppa-asemat ja jättäisivät kaupankäynnin venetsialaisten käsiin. Lyödäkseen sopimukselle kättä päälle mongolit ratsastivat yli jäätyneen Kertšinsalmen ja tuhosivat Krimillä maan tasalle genovalaisen kauppa-aseman.

Epäilemättä venetsialaiset katsoivat lähteneensä voittajan kelkkaan. Mongolit olivat raivanneet tieltään kaiken vastarinnan ja viimeksi tuhonneet kumaanien paimentolaisvaltion. Armeijan mukana tulleet kiinalaiset oppineet tutkivat seudun ilmastoa ja satonäkymiä, ja piirsivät saamiinsa tietoihin pohjautuen jo täyttä päätä karttoja Unkarista, Puolasta, Sleesiasta ja Böömistä. Vielä tuolloin ei länteen lähdetty, vaan Kalkajoen taistelun jälkeen (1223) mongolit palasivat itään.

Eurooppaa ei kuitenkaan unohdettu, olihan suuri neuvosto, kuriltai, päättänyt valloittaa koko maailman, myös sen läntisimmän osan. Hyökkäysarmeija vyöryi länteen vuoden 1237 alussa, johtajanaan Batu-kaani, mutta mukana myös kokenut Subutai. Ensimmäisenä sortuivat Kiovan Rusin ruhtinaskunnat, ja Novgorodin (ja Suomen?) pelasti vain vuoden 1238 kevätkelirikko. Kiova vallattiin ja tuhottiin 1240 ja seuraavana vuonna mongoliarmeija tunkeutui samalla kertaa sekä Puolaan että Unkariin. Kaikki vastarinta murskattiin ja tunnetuimmat taistelut käytiin Liegnitzissä ja Mohissa. Vuoden 1241 lopulla suurkaani Ögedei kuitenkin kuoli, ja mongoliruhtinaat palasivat armeijoineen Karakorumiin valitsemaan uutta hallitsijaa.

Enää ei Eurooppaan palattu, mutta siihenastinenkin hävitys oli hirveä, ja Venäjähän jäi kahdeksi vuosisadaksi "mongolien ikeen" alle. Mieleen tuli että vuonna 1241 eurooppalaiset saivat lyhyen kammottavan hetken kokea sen, minkä myöhemmin Amerikan alkuperäisasukkaat, vieraan sivilisaation kaikentuhoavan tunkeutumisen omaan maailmaansa.

Länsieurooppalaisten kontakteista mongoleihin invaasion loputtua kertoi tämä aikalaiskirja.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...