keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Pavlovskin palatsin lahjat

Pietarista etelään sijaitseva Pavlovskin palatsi on jo itsessään lahja: Katariina Suuri lahjoitti pojalleen, tulevalle keisari Paavali I:lle 400 hehtaaria maata sen kunniaksi että Paavalin (ven. Pavel) vaimo Maria Fjodorova oli synnyttänyt pojan. Keisarinnan pojanpojasta tuli Suomen historiassa hyvinkin merkittävä hahmo keisari Aleksanteri I. Palatsia alettiin rakentaa 1782 ja siitä tuli yksi aikakauden hallitsevan tyylin, uusklassismin suurimmista muistomerkeistä. Muiden Pietarin "kultaisen kehän" palatsien tavoin Pavlovsk kärsi tuhoja sodan aikana, mutta restauroitiin entiselleen sodan jälkeen. Palatsin pienoismalli avaa Turun linnan uuden näyttelyn Keisarillisia lahjoja Pavlovskin palatsista.


Näyttelyideana alun perin oli Fabergén tuotanto, mutta laajeni sitten käsittämään myös muita lahjaesineitä, niin keisariperheen antamia kuin saamiakin (muotokuvissa Paavali ja puolisonsa Maria)..



Osa Ludvig XVI:n Maria Fjorovnalle Euroopan-matkalla lahjoittamaa toalettivälinesarjaa.


Yksityiskohta Nikolai II:n kruunajaisia kuvaavasta maalauksesta.



 Venäläiskansallista tyyliä.


"1800-luvun Suomi suonalaisten kirjailijoiden ja taiteilijoiden kuvaamana" vuodelta 1894. Lahja kustantajalta suuriruhtinas Mihail Aleksandrovitsille. Jokainen keisariperheen jäsen sai kirjasta oman kappaleen, eikä kirjaa painettu lainkaan myyntiin. Päätoimittajana oli Leo Mechelin ja toimittajien joukossa mm. Z. Topelius.


Oma ryhmänsä olivat rykmenttien lahjaesineet, muotoilultaan tietysti sotilaselämään viittaavia.



Malja jaspista, tuoppi marmoria.


Näyttely on esillä aivan Turun linnan huipulla, päälinnan eteläisessä salissa 3.4.2016 saakka. Sen jälkeen näyttely jatkaa Etelä-Karjalan museoon Lappeenrannassa ja on siellä esillä 23.4.–2.10.2016.

Ei kommentteja:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...