tiistai 10. lokakuuta 2017

Historiaa lapsille (1)

Historiafriikki avaa kirjan ja melkeinpä parahtaa kun silmään pistää heti virhe: hajottiko Kustaa Vaasa Kuusiston piispanlinnan muka 1568, kahdeksan vuotta kuolemansa jälkeen? Eipä tietenkään, vaan 1528, mutta eteenpäin luettuaan historiafriikki alkaa epäillä että kyseessä on vain häntä varten jätetty jekku, sillä muutoin faktat tuntuvat pitävän paikkansa...

Mauri Kunnas on syksyn uutuuskirjassaan Koiramäen Suomen historia luonut parhaiden teostensa veroisen eepoksen. Kirjassa seurataan Suomen historian vaiheita Kustaa Vaasan ajoista Aleksanteri II:n hallituskauteen eli Koiramäen lasten aikakauteen. Piirrostyyli on entisensä, elävää ja katselemaan houkuttelevaa, kaupunkien kuhina, taistelukenttien melske ja linnoitustyömaan hyörinä suorastaan barokkisen runsaita.

Kunnas on selvästi halunnut tukeutua historiantutkimukseen niin tiukasti kuin mahdollista (alussa kiitetään "useita historiantuntijoita" ja Mirkka Lappalaista erityisesti), ja itse asiassa ehkä liiankin tiukasti, sillä suoraan sanoen kuningas- kuningatar- ja keisarielämäkerrat katkaisevat tylsästi Koiramäen lasten esi-isien muutoin vallattomat seikkailut.

Koska Suomen historia kirjan kuvaamana aikana tapahtui pääosin Turussa, on Turkua ja Turun linnaa esitelty melkein nolostuttavan paljon - mutta vain melkein. :-)

2 kommenttia:

Tiina kirjoitti...

Nyt en ymmärrä, miten niin lapsille? Tätä kirjaa lukivat heti ostamisen jälkeen eläkkeellä oleva historian opettaja ja yläkoulua käyvä teini, vaikka ostinkin sen ihan itselleni, ja ikää on yli 50 v. Ope ei muuten huomannut virhettä, vaan eipä hän enää olekaan vakinaisessa palveluksessa.

Kari Hintsala kirjoitti...

Provosoiva otsikointi aiheutti oitis somepöhinän! No hei, luinhan mäkin sen! :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...